top of page

Roos Tieges en de Stichting Thai Child Development (TCDF)

Updated: May 30, 2018


De Stichting Thai Child Development (TCDF) steunt kansarme Thaise kinderen in hun ontwikkeling met medische zorg en onderwijs. Kleinschalig, direct, eerlijk en individueel.


Roos Tieges, de oprichter van de Nederlandse Stichting Thai Child Development startte deze stichting in 2004. "Ik wilde altijd al met kinderen werken. Ook was ik geïnteresseerd in reizen, ik wilde andere culturen leren kennen, andere landen ervaren. Tijdens het laatste jaar van mijn studie (Hogeschool, Rotterdam) ben ik als vrijwilliger bij Stichting Internationale Vrijwilligers projecten (SIW) in Utrecht gaan werken om een internationaal netwerk op te bouwen. Deze stichting werkt samen met partner stichtingen over de hele wereld. In Thailand werd in die periode een nieuwe stichting gestart en zij vroegen de Nederlandse stichting om steun in de vorm van het sturen van een medewerker om te helpen de organisatie op te bouwen. Twee jaar heb ik met veel passie in Songkhla provincie gewerkt. Na twee jaar wilde ik graag op mijn eigen manier verder, meer gericht op kinderen en educatie, in Thailand. Ik wilde een organisatie oprichten die kinderen zou ondersteunen in hun ontwikkeling, op medisch en educatief gebied. Dankzij een Thaise vriend, kreeg ik een huis aangeboden voor mijn project in Pak Song. Een prachtig dorpje midden in de regenwouden achter Ranong. Halverwege Phuket en Bangkok, de twee plekken waartussen mijn man voor zijn werk pendelde, een rustig, niet toeristisch gebied.


Ingrid van der Straaten, een Nederlandse vrouw die ik tijdens het project in Songkla had leren kennen, was enthousiast en besloot mee te doen. Ook zij is na 14 jaar nog even actief!

Ook een aantal Thaise vrijwilligers sloten zich aan en zo begonnen we met een klein groepje eensgezinde enthousiastelingen aan het project. We begonnen per direct met het Creatief Leer Centrum (CLC) een buurthuis waar kinderen uit het dorp welkom waren en op speelse wijze met kunst, cultuur, taal en milieu onderwijs in aanraking kwamen . Het doel van het CLC was met name, en is nog steeds, om op een zeer laagdrempelige manier contact te maken met lokale mensen. Met ouders, ooms, tantes, leraren van kinderen die misschien extra hulp nodig hebben. Ondertussen bouwden we, door het organiseren van internationale vrijwilligersprojecten, een band met alle 17 lokale scholen. We leerden mensen uit het dorp kennen en namen mensen aan die onze stichting professioneel konden vertegenwoordigen bij de lokale overheid en de medische instanties. En zo bouwden we langzaam het vertrouwen op in dat dorp en kregen we zicht op de werkelijke noodzaak tot steun in dit specifieke gebied. Er was toen nog niets voor kinderen met een beperking op medisch en educatief gebied. Sindsdien worden wij gebeld door leraren, of het ziekenhuis, als er een kind is dat misschien extra hulp nodig heeft en kunnen we samen met hen in gesprek gaan, en met de dagelijkse verzorgers, om te zien of en hoe we het kind op maat kunnen ondersteunen.

De stichting is in 2004 in Nederland geregistreerd met als doel de ontwikkeling van de zelfredzaamheid van kinderen met een achterstand op sociaal, lichamelijk en/of economisch vlak. Dit wordt gedaan door het toegankelijk maken van gezondheidszorg en het aanbieden van onderwijs op maat. De stichting werkt vraaggericht, kleinschalig en met persoonlijke begeleiding voor die kinderen die extra hulp nodig hebben. Dit betekent dat de steun per kind verschilt en ook met de tijd weer kan veranderen. Omdat het aantal gezinnen en kinderen dat hulp nodig heeft niet al te groot is heeft het TCDF nog nooit een kind dat echt hulp nodig heeft teleur hoeven stellen. Er is geen tijdslimiet verbonden aan deelname, een kind wordt zo lang ondersteund als lokale professionele begeleiders, in overleg met de verzorgers van het kind, dit nodig achten. Tevens ondersteunt de stichting een kind nooit langer dan noodzakelijk is, dit om afhankelijkheid te voorkomen en het vertrouwen van donateurs niet te schaden.


Vanaf het begin is de begeleiding van de kinderen alleen gedaan door lokale Thaise mensen die we zelf opleiden. Het internationale / vrijwilligers aspect van de organisatie beperkt zich alleen tot het buurthuis, inmiddels uitgebreid met een speeltuin, biologische tuinen, pony project, kippen- en vissenfarm en het is nog steeds een prachtige plek waar mensen van over de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten en bijdragen aan een positief project waarin respect voor elkaar en de natuur centraal staat.


U bent bij deze van harte uitgenodigd eens te komen kijken! "


www.thaichilddevelopment.org

378 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page